DIJAGNOSTIČKE PRETRAGE

 
 
 

Uz dobar rendgenološki aparat, znanje i sposobnost veterinara, ne postoji niti jedan organ životinje koji nije moguće prikazati pomoću raznih tehnika rendgenskog snimanja.Ukratko,to je metoda kojom se može utvrditi prisutnost određenih promjena na cijelom tijelu, prije svega na kostima ekstremiteta, lubanje, kralježnice, svih zglobova na tijelu, kao i promjene u tjelesnim šupljinama (grudnoj, trbušnoj), te sinusima.

Ultrazvučna dijagnostika jedna je od najkorisnijih metoda za dijagnosticiranje određenih bolesti u kućnih ljubimaca. Bitno je naglasiti da je to neinvazivna i bezbolna dijagnostička metoda. Ultrazvučna pretraga bazira se na korištenju visoko-frekventnih ultrazvučnih valova i pri tome nam prikazuje unutarnje organa i njihov međusobni odnos. Također, ultrazvukom se može odrediti i fina struktura pojedinog organa , a kod nekih organa npr. srca i njegova funkcija. Ultrazvučna pretraga izuzetno je korisna metoda pri utvrđivanju trudnoće kućnih ljubimaca, ali i nekih patoloških stanja npr. gnojne upale maternice, cista na jajnicima i sl. Prosječno vrijeme potrebno za izvođenje ultrazvuka je oko 45 minuta.

Dijagnostička metoda kojom mjerimo električnu aktivnost srca. Bitno je naglasiti da je to bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda. Električna aktivnost srca bilježi se uz pomoć malih elektroda koje postavljamo na prednje i stražnje noge, te ne grudnom košu. EKG je metoda izbora za dijagnozu promjena srčanog ritma, ali i pomoćna metoda za utvrđivanje ostalih srčanih oboljenja (prošireno srce,zatajenje srčanih zalistaka, kao i procjena uspjeha propisane terapije ).

Općenito, izvođenje EKG-a traje 5 do 10 minuta , a na osnovu njegovog očitanja od strane kardiologa daje se dijagnoza, potrebni lijekovi i prognoza samog oboljenja.

  • 2 X RTG snimanje

  • Kompletna krvna slika

  • Biokemijski predanesteziološki profil (PAP): urea, crea, alakp, glu, tp, ast

  • Internistički pregled