Dermatologija


Životinje su, kao i ljudi, podložne različitim kožnim problemima. Upravo ta oboljenja sve su češći razlog posjeta veterinarskim ambulantama, posebice u ljetnim mjesecima kada je u jeku sezona različitih alergija od kojih pati, na žalost, i sve više kućnih ljubimaca.       

Uzroci kožnih oboljenja su različiti ( parazitarni, infekciozni,metabolički,alergijski ili njihova kombinacija ), no simptomi su nerijetko vrlo slični, tako da je za postavljanje točne dijagnoze i uspješno liječenje neophodno uzeti podrobnu anamnezu od vlasnika i nakon kliničkog pregleda napraviti odgovarajuće pretrage.

 

Od pretraga se koriste:      

• Citologija
• Strugotine kože (demodex, cheyletiella, scabies)
• Uzimanje uzoraka za bakteriološku i mikološku obradu
• Biopsija kože za PHD
• Alergološko testiranje
• Serologija (HESKA)
• Intradermalno testiranje (IDT)
• Pretrage krvi (hematologija, biokemija) kod sumnji na sistemska/endokrinološka oboljenja
• Dijagnostika i liječenje bolesti uha   

Ono što moramo napomenuti je da se često susrećemo i s onim kompliciranijim oboljenjima čije rješavanje je dugotrajno i traži strpljenja vlasnika i veterinara, ali i znati da se neke bolesti, na žalost ne mogu izliječiti, već samo staviti pod kontrolu i na taj način omogućiti kvalitetniji život vašem ljubimcu.  

 

Onihologija

Znanost o noktima, važna je grana humane dermatologije, ali u novije vrijeme dobiva na značenju i u veterini. Pojavnost oboljenja u veterinarskih pacijenata relativno je rijetka, u usporedbi s ljudima, no treba uzeti u obzir da nokti u kućnih ljubimaca nemaju takav estetski značaj, tako da sigurno jedan dio promjena prođe nezapaženo. Jedino, u slučaju kada dođe do kliničkih znakova kao što su šepanje, lizanje šape ili bolnost, vlasnik potraži pomoć veterinara.  

 Dakle, poželjno je posavjetovati se s veterinarom, ako primjetite neke od navedenih simptoma:   

 

  • zahvaćen je veći broj noktiju
  • nokti ispadaju, a novi koji narastu su krti i lako lomljivi
  • problemi pri hodanju i ustajanju
  • šepanje koje ne nestaje s vremenom
  • oteklina u području šape ili noge
  • pas ili mačka konstantno ližu ili grizu šapu
  • nokti su puknuti,rascijepljeni i krvare

 

1)   Trauma – najčešći uzrok promjena na noktima. Obično je zahvaćen jedan nokat koji je slomljen i bolan.Dijagnoza je klinički jednostavna, a terapija se sastoji od uklanjanja puknutog dijela nokta i postavljanja privremenog zavoja radi zaustavljanja krvarenja .Obično sa propiše i sistemski antibiotik radi preveniranja sekundarne bakterijske infekcije.    

 

2) Bakterijska infekcija -česta je u pasa, rjeđe u mačaka. U mačaka je često povezana sa stanjem imunodeficijencije /FeLV-FIV infekcija,diabetes mellitus../ a u pasa može biti idiopatska ili sekundarna kao posljedica neke bolesti u podlozi /hipotiroidizam,Cushing,lišmanioza…/ . Promjene se zapažaju na više noktiju, a bol je primarna značajka. Dijagnoza se postavlja na osnovu citološke pretrage gnojnog iscjetka u području nokta, bakterijske kulture, te odgovora na antibiotsku terapiju. Terapija se bazira na uklanjanju puknutog nokta,lokalnoj antibakterijskoj terapiji i dugotrajnoj terapiji sistemskim antibiotikom. U svakom slučaju, posebice u slučaju da se bolest vraća po prestanku terapije,treba potražiti osnovni uzrok. U slučaju da su zahvaćena i područja između prstiju, kao i okolna koža, treba isključiti demodikozu i alergijske bolesti.    

 

3)   Gljivična oboljenja – gljivice su relativno rijedak uzrok oboljenja nokta u psa, a obično se primjećuje bezdlačno mjesto na zahvaćenom prstu. Dijagnostički koristimo Woodovu lampu pod čijim svjetlom fluorescira zahvaćena dlaka, direktnu pretragu, kao i kulturu takve dlake. Također se na pretragu uzima zahvaćeni dio nokta kako bi dokazali invaziju gljivicama. Terapija je vrlo dugotrajna i mogu proći mjeseci prije vidljivog učinka.    

 

4)   Atopijski dermatitis ili preosjetljivost na hranu mogu biti u podlozi upalnih promjena na šapama i posljedično noktima.Naime, osim deformiranosti nokta, može doći do crvenkaste obojanosti nokta i okolne dlake, a što nas upućuje na sekundarnu infekciju kvasnicom Malassezijom. Naravno, dijagnozu postavljamo na osnovu simptoma i postavljene sumnje na alergijsku osnovu, pri čemu se koristimo alergološkim testiranjima /intradermalno i serološko/, te eliminacijskom dijetom.    

 

5)   Autoimune bolesti od kojih je svakako najčešća «Simetrična lupoidna onihodistrofija» /SLO/, a s kojom se najčešće i susrećemo u praksi. Termin „simetrična“ u ovom slučaju označava da su zahvaćene dvije ili više šapa, stoga tu bolest ponekad nazivamo i bolest 20 noktiju. Nokti su deformirani, pucaju i bolni su na dodir neposredno prije nego li otpadnu, no nakon toga se ta bolnost u pravilu gubi. Uzrok je u principu nepoznat, no smatra se da je često u podlozi autoimuna reakcija, kao i infekcija, reakcija na cjepivo ili različite alergije. Smatra se da nema pasminske i spolne predispozicije, iako iz prakse možemo reći da je pojavnost nešto veća u velikih pasmina (posebice Njemački ovčar i Labrador Retriever). Terapijski svakako prvo nastojimo ukloniti bol, tako da je često neophodno sedirati psa i tek tada ukloniti puknuti nokat. Od lijekova imamo više kombinacija, no valja napomenuti da neće svaki pacijent jednako uspješno reagirati na istu terapiju. Vlasnik mora imati na umu da su sve terapije dugotrajne i da mogu proći mjeseci prije nego li dođe do vidljivih rezultata. 

 

NAŠI PRIJATELJI

Udruga Ruka Šapi Pula

PRATITE NAS SVAKODNEVNO!!


Udruga Mijau Rijeka
Udruga Mijau Rijeka