Dijagnostika

1. Laboratorij

 

Laboratorijske pretrage predstavljaju sastavni dio ukupne dijagnostike patoloških stanja i bolesti. Materijal za laboratorij može biti: krv, urin, feces, sperma, sadržaj anatomskih šupljina, sadržaj novostvorenih šupljina, sekreti, ekstrakti, brisevi uzeti s površine kože i dostupnih sluznica, uzorci tkiva dobiveni biopsijom.
Informacije koje nam pružaju labaratorijski rezultati, kao i njihova točna interpretacija, su dragocjene jer pomažu otkrivanju procesa u organizmu koji su u početnoj fazi te se na taj način mogu brže i lakše sanirati.

Hematološke i biokemijske pretrage krvi izvode se ambulantno na IDDEX aparatima što nam omogućava točne i u kratkom vremenu dostupne nalaze.

• Pretraga urina (urinokultura,UPC, SG)
• Pretraga stolice (parazitološka ,.uključujući test na Giardiu, te bakteriološka)
• Dijagnostika .zaraznih bolesti putem IDEXX SNAP testova
• FeLV / FIV
• Leishmania
• Borrelia, Ehrlichia
• Dirofilaria
• Određivanje plodnih dana u kuja putem progesteronskog testa
• Endokrinološke pretrage (dijabetes, poremećaji u radu štitnjače i nadbubrežne žlijezde – ACTH I LDDS test)
• Uzimanje uzoraka za PHD (biopsija bubrega, jetre, prostate, crijeva, želuca, kože), te za citološku, mikrobiološku i mikološku pretragu uzoraka
• Alergološko testiranje – Serologija/HESKA i IDT /intradermalno testiranje

 

2. Radiologija

 

veterinarska medicina u području specijalističke dijagnostike obuhvaća i rendgenološki pregled. Uz dobar rendgenološki aparat, znanje i sposobnost veterinara, ne postoji niti jedan organ životinje koji nije moguće prikazati pomoću raznih tehnika rendgenskog snimanja.
Ukratko,to je metoda kojom se može utvrditi prisutnost određenih promjena na cijelom tijelu, prije svega na kostima ekstremiteta, lubanje, kralježnice, svih zglobova na tijelu, kao i promjene u tjelesnim šupljinama (grudnoj, trbušnoj), te sinusima..

 

3. Ultrazvuk

 

jedna od najkorisnijih metoda za dijagnosticiranje određenih bolesti u kućnih ljubimaca. Bitno je naglasiti da je to neinvazivna i bezbolna dijagnostička metoda. Ultrazvučna pretraga bazira se na korištenju visoko-frekventnih ultrazvučnih valova i pri tome nam prikazuje unutarnje organa i njihov međusobni odnos. Također, ultrazvukom se može odrediti i fina struktura pojedinog organa , a kod nekih organa npr. srca i njegova funkcija.
Ultrazvučna pretraga izuzetno je korisna metoda pri utvrđivanju trudnoće kućnih ljubimaca, ali i nekih patoloških stanja npr. gnojne upale maternice,cista na jajnicima i sl.
Prosječno vrijeme potrebno za izvođenje ultrazvuka je oko 45 minuta.

 

4. EKG

 

je dijagnostička metoda kojom mjerimo električnu aktivnost srca. Bitno je naglasiti da je to bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda. Električna aktivnost srca bilježi se uz pomoć malih elektroda koje postavljamo na prednje i stražnje noge, te ne grudnom košu. EKG je metoda izbora za dijagnozu promjena srčanog ritma, ali i pomoćna metoda za utvrđivanje ostalih srčanih oboljenja (prošireno srce,zatajenje srčanih zalistaka, kao i procjena uspjeha propisane terapije ).
Općenito, izvođenje EKG-a traje 5 do 10 minuta , a na osnovu njegovog očitanja od strane kardiologa daje se dijagnoza, potrebni lijekovi i prognoza samog oboljenja.

 

Veterinarska ambulanta Rovinj d.o.o

mi

znamo što znači imati kućnog ljubimca!

 

           OBAVIJEST 

 

 

Molimo sve vlasnike da prilikom dolaska sa svojim kućnim ljubimcem na cijepljenje protiv bjesnoće ponesu Osobnu iskaznicu ili OIB.
Hvala 

Naši prijatelji :

Udruga Ruka Šapi Pula
Udruga Mijau Rijeka
Udruga Mijau Rijeka