Kardiologija


Kardiologija obuhvaća liječenje oboljenja kardiovaskularnog sustava, uključujući srčane zaliske ,mišiće srca, kao i krvne žile. Budući da su funkcija srca i pluća međusobno povezane, veterinarski kardiolozi moraju poznavati i bolesti pluća, kao i ostale bolesti prsne šupljine.Kardiologija pasa i mačaka

Drago mi je da se Vama, vlasnicima pasa i mačaka, mogu obratiti kao doktor kardiolog. Naime, želim Vam u nekoliko rečenica približiti polje unutarnje medicine kojim se bavim i ujedno pojasnim mogućnosti u dijagnostici i terapiji kardioloških bolesti koje Vam nudi tim Ambulante Marković.


Koje bolesti srca susrećemo u maloj praksi, moraju li se sve bolesti liječiti?

Bolesti srca i krvnih žila susrećemo u 10% pacijenata koje nam vlasnici dovedu na pregled. Bolesti krvožilnog sustava susrećemo sve učestalije, a tome ima nekoliko razloga. Isprva, psi i mačke danas žive znatno duže u odnosu na prije dvadesetak godina. Razlog tome je bolja njega i briga vlasnika oko ljubimaca. Potom, sve učestalije držanje čistokrvnih pasmina ima i negativne posljedice: povećana učestalost nasljednih bolesti srca. Treba spomenuti i značajni napredak u dijagnostičkim postupcima. Ultrazvučni uređaji, tlakomjeri, složeni EKG analizatori i suvremeni biokemijski analitički uređaji ušli su u bolje veterinarske klinike i omogućuju otkrivanje abnormalnosti u strukturi te funkciji srca i krvnih žila.

Podjela bolesti srca je složena. Razlikujemo ih po tome jesu li prirođene ili stečene, te po tome da li je obolio srčani mišić, srčani zalisci, osrčje ili se radi o poremećajima srčanog ritma. Važno je razlikovati bolesti srca od zatajenja srca. Bolesti srca su nepravilnosti u građi i funkciji srca, dok je zatajenje srca stanje gdje taj organ nije u mogućnosti transportirati krv kroz krvožilni sustav pod normalnim tlakovima i u odgovarajućoj količini. Zatajenje srca je u pravilu uvijek praćeno i kliničkim znacima: zaduha, smanjenje opteretivosti, kašalj, otežano disanje, nakupljanje tekućine u trbušnoj ili grudnoj šupljini. Bolesti srca ne moraju uvijek dovesti do zatajivanja srca. Uzmimo primjer najučestalije bolesti srca u pasa- mitralna endokardioza. Radi se o degenerativnoj promjeni na zaliscima koji odvajaju lijevu srčanu komoru od lijeve srčane predkomore. Susrećemo je vrlo često u pasa malih pasmina starije dobi. Gotovo 80% te populacije je oboljelo, no promjene na zaliscima su često neznatne i nisu od kliničkog značaja. Iako će oboljeli pas u pravilu imati šum nad srcem, on i ne mora biti u stanju zatajivanja srca, stoga ne treba započeti sa terapijom lijekovima. Prepoznati trenutak kada bolest srca počinje uzrokovati zatajivanje srca stvar je umješnosti, osposobljenosti veterinara te pitanje opremljenosti veterinarske klinike.

Mnoge organske bolesti mogu posredno ili neposredno djelovati na rad srca i funkciju krvnih žila. Zatajenje bubrega, smanjena ili pojačana funkcija štitne žlijezde samo su nekoliko primjera takovih stanja. “Liječiti” bolest srca, a koja je nastala zbog prekomjerne funkcije štitne žlijezde, nije najbolji put u rješavanju problema. U takovih pacijenata je važno prepoznati te razlikovati uzrok od posljedice. Dijagnostika i terapija bolesti kardiovaskularnog sustava složenija nego prije, a bit će u budućnosti i sve složenija. Samo sustavnim i neprekidnim usavršavanjem te dobrom opremljenošću veterinar može pružiti odgovarajuću uslugu i tako pomoći Vašem ljubimcu.


Od čega se sastoji kardiološka pretraga ?

Započet ću spektakularnim podacima da se u Europi godišnje ugradi nekoliko stotina „pacemakera“ elektrostimulatora psima i mačkama. Svakodnevno se obavljaju interventni kardiološki zahvati poput balonske valvuloplastike, ugradnje okludera u srce ili krvne žile kućnih ljubimaca. Angiografije, holter-pretrage te ultrazvučne pretrage srca su nezaobilazne u dijagnostici.

No, budimo realni. Veliki broj pacijenata ne treba zamršene zahvate.
Kliničke metode pretrage čine i dalje osnovu kardiološkog pregleda i u najvećem broju slučajeva su, uz rendgenološku pretragu, dostatne za postavljanje dijagnoze i određivanje odgovarajuće terapije. Po potrebi se gore navedeni postupci nadopunjuju sljedećima:

Ultrazvučna pretraga danas je nezaobilazna u dijagnostici i stupnjevanju nekih bolesti srca te od jako velikog značaja pri procjeni učinka terapije. Suvremenim ultrazvučnim uređajima uvježbani veterinar može otkriti znakove nekih bolesti još u samom začetku. Značaj tog ranog otkrivanja prepoznat je i od strane uzgajivača koji na osnovu rezultata pretraga odlučuju, ili bi trebali odlučivati, o uzgojnoj vrijednosti rasplodnih životinja. Tako se u nekim zemljama Zapadne Europe uvjetuje kardiološka ultrazvučna pretraga za neke pasmine pasa i mačaka u postupku dobivanja uzgojne dozvole.

Elektrokardiografska pretraga je temeljna pretraga pri utvrđivanju abnormalnosti srčanog ritma. Iako će pažljivim osluškivanjem pacijenta biti moguće ustanoviti prisutnost nepravilnosti u ritmu srca, tek ispravnim snimanjem i analiziranjem EKG zapisa možemo postaviti ispravnu dijagnozu tipa aritmije i odrediti odgovarajuću terapiju.


Elektrokardiogram psa, vetrtrikularna ekstarsistolija/tahikardija

Slika prikazuje odvode I, II, i III., snimanje je brzinom od 25 mm/sec te osjetljivošću 5 mm/mV. Frekvencija rada srca iznosi oko 130 otkucaja u minuti. Ritam je nepravilan. Temeljni ritam je supraventrikularan (uski QRS kompleksi kojim prethodi pozitivan P val). Prisutno je mnoštvo ventrikularnih ekstrasistola (široki QRS kompleksi sa dominantnim otklonom prema dolje). Radi se o elektrokardiogramu načinjenog u psa koji je imao torziju želuca. Gore opisana aritmija se često susreće u tih pacijenata. Veterinar će na osnovu EKG nalaza te kliničkog nalaza donijeti odluku treba li pacijentu, uz operativni zahvat i intenzivnu postoperativnu njegu, i antiaritmička terapija. Ova je pretraga od posebnog značaja u urgentnoj i intenzivnoj medicini.

Holter pretraga je jedan oblik EKG pretrage gdje snimamo električku aktivnost srca neprekidno i do 72 sata. To nam ponekad omogućuje kako bi utvrdili nepravilnosti u srčanom ritmu koje nisu zamjetne pri boravka pacijenta u klinici. Holter pretraga je danas za neke pasmine pasa obligatorna pri procjeni uzgojne vrijednosti. Poznato je, da prisutnost nekih tipova aritmija u „zdravih“ pasa Doberman pasmine pouzdano pretkazuje bolest srčanog mišića (kardiomiopatija) koja će nastupiti i do 2 godine nakon obavljene Holter pretrage. Pravodobnim prepoznavanjem te abnormalnosti, takva životinja se može isključiti iz uzgoja i na taj način izbjeći potomstvo sa sklonošću kardiomiopatiji.

Mjerenje krvnog tlaka je nezaobilazni postupak u interventnoj veterinarskoj medicini. Trajno povećanje arterijskog tlaka (sistemska hipertenzija) ima mnogo uzroka i često pogubne učinke na bubrege, srce te mrežnicu oka. Suvremeni oscilometrijski i doplerski tlakomjeri omogućuju brzo, pouzdano i neinvazivno mjerenje krvnog tlaka. Dobiveni podaci omogućuju odgovarajući pristup pacijentu u određivanju terapije te praćenju učinka iste.

Laboratorijski testovi sve su češće u uporabi u kardiologiji i sve je veći broj parametara koje možemo mjeriti i na osnovu rezultata odrediti dijagnozu ili stupnjevati bolest. Danas se često koristimo pojmom biomarker. Riječ je o tvarima koje se, u pravilu, određuju putem uzorka krvi ili urina pacijenta, a daju uvid u funkciju nekog organa. Tako će kod kardioloških pacijenata u stanju zatajivanja srca biti evidentno povišena razina jedne bjelančevine imenom pro-BNP. Mjerenjem razine pro-BNPa moguće je razlikovati pacijenta koji ima teškoće u disanju radi zatajenja srca od pacijenta koji teško diše zbog upale pluća.
U nekih pasmina postoji i predispozicija za neke bolesti srca. Mnoge mačke pasmine Maine coon oboljet će od hipertrofičke kardiomiopatije (HKM), jednog oblika bolesti srčanog mišića. Danas nam na raspolaganju stoje DNA analize gdje se u uzorku krvi, utvrđuje prisutnost abnormalnosti genetičkog koda, a koja može dovesti do pojave HKM-a. Naravno da će takva spoznaja utjecati na Vaš izbor pri kupnji Maine coon mačke i za uzgajivače biti važan kriterij pri odabiru rasplodnih životinja.

Zadovoljstvo mi je, da kao vanjski suradnik pripadam timu stručnjaka Ambulante Marković. Vašem ljubimcu možemo pružiti nadprosječnu uslugu dijagnostike i terapije bolesti srca. Nadamo se da naše usluge nećete trebati, no, bude li potrebno učinit ćemo sve za boljitak Vašeg ljubimca.

 

NAŠI PRIJATELJI

Udruga Ruka Šapi Pula

PRATITE NAS SVAKODNEVNO!!


Udruga Mijau Rijeka
Udruga Mijau Rijeka