Porodiljstvo


PSI

 

Za uspješno odgojeno leglo treba se pripremiti punoprije porođaja a nekad i prije samog parenja. Najveći broj kuja ulazi u tjeranje svakih 6 mjeseci ,a prvi put prije navršene prve godine života. Parenje treba izbjegavati sve dok ne dostignu potpuni razvoj i u fizičkom i u psihičkom smislu što u najvećem broju slučajeva znači vrijeme nakon trećeg tjeranja. Kada odlučimo spariti kuju pored odabira pogodnog mužjaka potrebno je odrediti i pravi dan parenja.


Da bismo odredili plodne dane u kuje koristimo progesteron test. Njime mjerimo razinu progesterona u krvi i na taj način povećavamo vjerojatnost uspješnog prirodnog parenja, ali i asistiranog (umjetno osjemenjivanje). Ultrazvučnom pretragom potvrđujemo gravidnost, ali i pratimo vitalnost štenaca i mačića u maternici.


Trudnoća kuje traje devet tjedana. Datum rođenja određuje se od datuma prvog parenja. Neke kuje će se ošteniti od 59 do 64 dana.

Prve znakove štenjenja kuja pokazuje 24 h prije samog početka. Uznemirena je, liže stidnicu, ponekad odbija i hranu, sprema leglo što se očituje u kopanju i sl.. Neke kuje su staložene i mirno izdrže ovaj period, a nama preostaje da rezervnim metodom mjerenja temperature utvrdimo početak štenjenja. Naime, tjelesna temperatura kuje ponekad padne i za čitav stupanj nekakvih 10 – tak sati prije štenjenja tako da se redovitim mjerenjem temperature vrijeme štenjenja može dobro procijeniti.


 

MAČKE


Ukoliko niste planirali trudnoću vaše mačke, a ona se dogodila, evo nekoliko znakova i simptoma koji se mogu vidjeti: bradavice se počinju širiti i postjati mekane i ružičaste boje, što je obično i prvi znak; maca se potom počinje debljati, posebice oko središnjeg dijela; povećava joj se apetit, obično u periodu blizu poroda; neke mačke mogu postati umiljatije nego obično; također mogu imati jutarnje mučnine, a aktivnost gniježđenja je očigledna.

 

Uobičajena trudnoća u mačke traje između 58 i 65 dana ili oko 9 tjedana. Mačka može omaciti 1-8 mačića, u prosjeku od 2 do 5 mačića.


Veterinaru će ponekad moći procijeniti broj mačića samom palpacijom abdomena tijekom pregleda, a preporuča se obaviti i ultrazvuk radi potvrde trudnoće i kasnije procjene vitalnosti mačića.. Postoji niz znakova početka poroda: gniježdenje, smanjenje aktivnosti, iscjedak mlijeka iz bradavice, uznemirenost, lizanje vaginalnog područja i dr.


U većine kuja i mačaka sam porod prolazi bez kakvih komplikacija, no ukoliko dođe do komplikacija tada je potrebna pomoć veterinara koji će, ako ne uspije konzervativno, dovršiti porod carskim rezom.

 

NAŠI PRIJATELJI

Udruga Ruka Šapi Pula

PRATITE NAS SVAKODNEVNO!!


Udruga Mijau Rijeka
Udruga Mijau Rijeka